30% korting op alle bestellingen boven de €100 met de code: KORTING30

Tabakskoppen

Tabakskoppen (of shisha koppen) komen in verschillende soorten en maten. Het gebruiken van een bepaald soort tabakskop kan een grote invloed hebben op de kwaliteit tijdens het roken. Elke tabakskop heeft namelijk zijn voor -en nadelen. In dit artikel zullen de meest bekendste soorten tabakskoppen worden toegelicht. Dus wanneer het (weer) tijd is voor jou om een waterpijp te kopen, weet je precies welke tabakskop het beste aansluit op jouw wensen.

 

Egyptische tabakskop

Bij de aanschaf van de meeste waterpijpen wordt een Egyptische tabakskop meegeleverd. Deze tabakskoppen zijn veelal gemaakt van klei en zijn geglazuurd (makkelijk schoon te maken) of niet geglazuurd (geeft een betere smaakbeleving). Deze schaalvormige tabakskoppen hebben meestal 5 gaten in het midden van de kop. De Egyptische tabakskop kan vaak gebruikt worden in combinatie met folie, ijzeren plaatjes of chimney sets. Een nadeel van deze tabakskop is dat er tijdens het roken los tabak of sappen in de vaas kunnen vallen of druppelen.

 

Phunnel tabakskop

De phunnel tabakskop is een tabakskop met een donutachtige vorm. Deze tabakskop werk anders dan de standaard tabakskop. In plaats van een paar gaatjes in de bodem van de kop zit er een groot gat in het midden die als een soort schoorsteen uitsteekt. Het voordeel daarvan is dat er door het ontwerp geen los tabak of sappen in de vaas vallen of druppelen, omdat deze in de geul blijven liggen. Vooral voor het roken van shisha steentjes kan deze tabakskop een ideale keuze zijn. Het nadeel is dat het formaat van deze tabakskop (in sommige gevallen) niet goed aansluit op bepaalde ijzeren plaatjes of chimney sets. Tevens ervaren sommige rokers ook een minder goede luchtstroom bij het gebruik van deze tabakskop.

      

Vortex tabakskop

Er zijn verschillende soorten varianten van de tabakskop die deze naam krijgen toegewezen. In zijn algemeenheid is een vortex tabakskop gemaakt van klei (of tegenwoordig ook siliconen) en beschikt over een donutachtige vorm. De vortex tabakskop heeft net als de phunnel tabakskop een schoorsteentje in het midden van de kop zitten. Het grote verschil met de phunnel tabakskop is dat er gaatjes aan de zijkant van het schoorsteentje zitten. Hierdoor worden de sappen uit de shisha tabak opgevangen in een geul, en is de kans kleiner dat de luchtstroom tijdens het roken word afgesloten. De vortex tabakskop kan net als de Egyptische tabakskop vaak gebruikt worden in combinatie met folie, ijzeren plaatjes of chimney sets.